Po nekajletnem premoru se je Pihalni orkester Komen letos želel ponovno pomeriti na mednarodnem tekmovanju. Čeprav so bili sprva namenjeni proti zahodni sosedi, so se morali hitro prilagoditi sili razmer in se odločili za tekmovanje v začetku maja na hrvaškem otoku Krku.

Močno zavihali rokave v že v začetku leta začeli piliti obvezno in izbirno skladbo, dodali pa so jima še ogrevalno kompozicijo, ki ni bila prav nič manj vredna. Po pripravljalnem koncertu v Novi Gorici so tik pred odhodom svojim podpornikom postregli s pripravljalnim nastopom, da so preverili svoje znanje.

V mesecih in mesecih sekcijskih vaj in skupnega muziciranja so jim na pomoč priskočili ne le domači virtuozi, s katerimi so pilili znanje na februarskih intenzivnih vajah v Ajdovščini, temveč tudi priznani strokovnjaki, kot so nizozemski maestro Michael Engelbrecht in dirigentka Andreja Šolar v sklopu njene dvodnevne dirigentske šole v Kobjeglavi ter flavtist in dolgoletni član orkestra slovenske filharmonije Aleš Kacjan. S svojimi nasveti so zagotovo prispevali k bolj ubrani igri in še dodatno spodbudili Komence, da so v vaje in končni rezultat vložili tisti kanček truda in strasti, ki jih razlikuje od vseh ostalih orkestrov.

Na pot so se skupaj z najzvestejšimi starši in navijači odšli v petkovih popoldanskih urah in kljub začetnim logističnim težavam s prevozi srečno prispela v nastanitev. Po navodilih predsednika so se še malce podružili in krenili k počitku, saj je bila sobota, 6. maj, že skoraj pol leta obkrožena na koledarju društva.

Po dopoldanski vaji kar na terasi hotela so se preoblekli v svečano črne srajce, dekleta in fantje so se še poslednjič uredili pred nastopom in skupaj prečkali krški most proti mestu Omišalj. Malce pred četrto uro popoldne so stopili v tamkajšnji kulturni dom in že po ogrevalni skladbi Historia Eclesiae Albae poželi precej zanimanja ostalih orkestrov, ki so želeli slišati svojo konkurenco. Pihalni orkester Komen je tako ob bučni podpori nadaljeval z dinamično obvezno kompozicijo Images of a City ter svoj polurni tekmovalni koncert sklenili s fanfarami in himno za mir, skladbo po izboru dirigenta in umetniškega vodje Matije Tavčarja. Kljub utrujenosti je vladalo vznemirjenje, med kraškimi glasbeniki, sploh tistimi najmlajšimi, ki so tremo mednarodnega tekmovanja občutili prvič, je bilo čutiti tudi nekaj olajšanja.

V večernih urah je sledila razglasitev, ki se ne bi mogla iziti bolje: Pihalni orkester Komen je za svoj nastop prejel odličnih 90,38 točk, tolkalec Rok Živec je bil opažen kot najbolj nadarjeni mladi orkestraš, skladbo o vtisih mesta je žirija izbrala za najboljšo izvedbo, Komenci so bili razglašeni za najboljši orkester festivala, prav tako je tudi Matija Tavčar prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Ob takšnih dosežkih lahko le ostaneš brez besed in snameš klobuk našim talentom.

Sledilo je zasluženo slavje v hotelu, kjer si je Matija privoščil celo tuš s penino, v nedeljo pa še sproščen nastop v središču Rijeke in ogled znamenitosti. Ob povratku v Komen so orkestru priredili srčen sprejem in nazdravili njegovim nepopisnim uspehom.

Verjamemo, da boste v prihodnje še imeli priložnost na lastni koži doživeti takšne in drugačne dogodivščine v družbi Pihalnega orkestra Komen.

Kategorije: TEKMOVANJA

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja